20. maj – svetovni dan čebel

 

20. maja praznujemo svetovni dan čebel.

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost. Že pred več kot 230 leti je znanje slovenskega podeželskega malega kmeta – čebelarja svetu predstavil Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju.

Čebele pa niso pomembne opraševalke le v poljedelstvu, saj se tudi njihovemu opraševanju lahko zahvalimo za izjemno biotsko raznovrstnost v naši državi. Čebele so še vedno enakomerno poseljene po celotnem območju Slovenije, s tem pa pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi.

Strokovnjaki tudi dodajajo, da lahko o Sloveniji – tudi zaradi avtohtone kranjske čebele – govorimo kot o evropskem biotskem parku.

Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja.

Vabljeni v knjižnico na razstavo o tej majhni žuželki, ki tako pomembno vpliva na naše življenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVETOVNI DAN KNJIGE – 23. 4. 2024

Na današnji dan, vsako leto praznujemo svetovni dan knjige.

Tako z današnjim dnem uradno odpiramo razstavo Knjižni junaki v šolski knjižnici. Naši učenci so pod mentorstvom učiteljice Sergeje Ažman Lapajne pri izbirnem predmetu Likovno snovanje pripravili krasne ilustracije, nam poznanih knjižnih junakov.

Pridite in preverite, ali res vse poznate.

Sreda, 17.4.2024

ADI SMOLAR OB ZAKLJUČKU BZ 2023/24

Obiskal nas je znani pesnik in kantavtor, gospod Adi Smolar. Tokratna prireditev je bila namenjena prav vsem učencem, tudi tistim, ki bralne značke niso opravili. Adi namreč pravi, da je otroke potrebno spodbujati in jih na ta način skušati vpeljati v svet branja, ki je izrednega pomena. Izvedena sta bila dva nastopa, prvi za predmetno in drugi za razredno stopnjo. Imeli smo se super, se dodobra napeli in naploskali.
Čestitke vsem tistim, ki ste bralno značko uspešno opravili in spodbuda tistim, ki se boste temu čarobnemu svetu morda pridružili prihodnje šolsko leto.
Vaša knjižničarja: Andrej in Rajka

 

12. 4. 2024

ČETRTOŠOLCI in ANDERSEN

Vsako leto okoli 2. aprila povabimo četrtošolce v šolsko knjižnico na Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena. Preko fantastične slikanice slovenske ilustratorke Maje Kastelic in avstrijskega avtorja Hainza Janischa se sprehodimo po Andersenovem življenju.

Prav ta avtor pa je tudi letošnji prejemnik Andersenove nagrade za najboljšega avtorja 2024, ki jo podeljuje Mednarodna zveza za mladinsko književnost – IBBY.

Seveda tudi z veseljem poiščemo njegove najbolj znane pravljice, ki jih imamo v naši knjižnici.

Takole smo se znašli.

  

 

2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je 2. april, rojstni dan velikega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, proglasila za Mednarodni dan knjig za otroke.

Ob 2. aprilu vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico. Letos jo je prispevala JAPONSKA sekcija. Njeno vodilo je slikovita prispodoba branja kot potovanja »NA KRILIH ZGODB, Z MOČJO DOMIŠLJJE PROTI NOVIM ZAČETKOM.«

Pri nas bomo pozornost usmerili v priljubljene knjižne serije. Pridite v šolsko knjižnico in si jih izposodite!!!

 

Poslanica japonske mladinske pisateljice, prejemnice Andersenove nagrade, Eiko Kadono:

 

Zgodbe sedejo na krila in potujejo.
Želijo si slišati, kako ti vznemirjeno bije srce.

 

Sem zgodba, ki potuje. Priletim lahko kamorkoli. Včasih sedem na krila vetra, spet drugič na krila valov. Včasih pa na majhna krila peska. Včasih sedem tudi na krila ptic selivk, seveda. Tudi na krila letal, seveda. In potem sem pri tebi, počasi odprem strani in ti povem zgodbo, ki si jo želiš. Bi rad nenavadno zgodbo? Ali pa žalostno, strašljivo, zabavno? Nič hudega, če si je zdaj ne želiš poslušati. Enkrat si jo že boš. Takrat me pokliči, prosim. »Potujoča zgodba, pridi k meni, prosim,« boš rekel. Takoj bom priletela. Imam tudi druge zgodbe. Na primer, zgodbo, kako se je nekoč otoček naveličal biti sam, se naučil plavati in si našel prijatelje … Ali pa zgodbo o čudni noči, ko sta vzšli dve luni … Zgodbo o Božičku, ki se je izgubil. Oh, zaslišala sem, kako ti bije srce. Tum tum, dum dum, todo todo, bam bam. Vate je priletela »potujoča zgodba« in udarila na zvon tvojega srca. Naslednjič boš gotovo to postal tudi ti in si zaželel odleteti. In tako se bo v svet rodila nova potujoča zgodba.

Prevod: Iztok Ilc

Izbiramo nov znak naše šolske knjižnice

 

V oktobru, mednarodnem mesecu šolskih knjižnic, so nekateri učenci že pripravili nov znak šolske knjižnice.

Pri izbirnem predmetu Likovno snovanje so pod mentorstvom učiteljice Sergeje Ažman Lapajne tudi pripravili nekaj svojih znakov.

V naslednjem tednu bodo vsi učenci in delavci naše šole glasovali za novi znak.

Prav tako bo svoje mnenje prispevala strokovna komisija.

Nov znak bomo razglasili v torek, 2. aprila na mednarodni dan knjig za otroke.
NOVO V KNJIŽNICI

V naši šolski knjižnici smo v marcu za vas pripravili nove knjige, pridite in si jih izposodite!