V tednu od 7. do 13. oktobra, je potekal že 70 leto zapored, Teden otroka. Letos smo se osredotočali na temo Otrok, nepopisan list.

 Ob tej priložnosti smo se vprašali: ali lahko najdemo kakšne vzporednice med otroštvom nekoč in danes? Na prvi pogled bi rekli, da težko; toliko se je spremenilo – tehnologija, način vzgoje, tempo življenja. Edino, kar ostaja enako, je samo bistvo “biti otrok”.

Vsak otrok se rodi kot nepopisan list, vendar je njegovo odraščanje neločljivo povezano s časom, v katerem živi, pa tudi z vzgojo, šolskim sistemom, družbo in okoljem, ki ga obkroža. Kljub temu pa osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene. Vsi otroci, ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom. Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih talentov in interesov.

Letošnja tema Tedna otroka nas tako opominja, kako pomembno je, da otrokom omogočimo pogoje za srečno in izpolnjujoče otroštvo.

Člani otroškega parlamenta smo tudi letos, tako kot vsako leto, pripravili številne aktivnosti.

Že takoj na začetku tedna smo  organizirali Tekstilni bazar, kjer so učenci imeli priložnost ponovno odkriti in prevzeti pozabljena oblačila, copate, dežnike, kape…. Številni predmeti, ki so jih naše čistilke hranile skozi celo leto, so tako našli mogoče stare ali pa nove lastnike. Letošnji bazar je bil izjemno uspešen, saj so otroci pobrali skoraj vse ponujene predmete. Cilj dogodka je bil spodbujati trajnostno ravnanje in ponovno uporabo, kar so otroci z veseljem sprejeli. S tem so ne le privarčevali, ampak tudi poskrbeli za okolje in zmanjšanje odpadkov. Postavlja pa se vprašanje; kako je možno, da se v enem letu nabere  taka količina pozabljenih stvari???

Prvi dan Tedna Otroka je 35 učencev preživelo zabavno in športno popoldne na igrišču Mini golf Bled, kjer so se pomerili v prijateljskem tekmovanju. Dogodek je omogočil g. Sergej Učakar, ki je poskrbel, da so vsi otroci lahko brezplačno uživali v igri in preizkusili svoje veščine v tem priljubljenem športu. Ob koncu tekmovanja so bili najboljši, med dekleti Taja Razingar, Vida Pavlič in med fanti, Jakob An Pavlovski, Tarik Kovačević nagrajeni,  s simpatičnimi nagradami. Vsi pa so bili pohvaljeni za njihov trud in športni duh. Dogodek je otrokom prinesel veliko veselja, smeha in športne aktivnosti, ki so jih obarvali redki jesenski sončni žarki. Učenci so domov odšli polni lepih vtisov, s čimer je dogodek dodatno prispeval k njihovemu preživljanju Tedna otroka.

V četrtek, prav tako v Tednu otroka, so učenci in učitelji na šoli doživeli pravo športno poslastico – odbojkarsko tekmo, ki je navdušila vse prisotne. Tekma je bila izjemno napeta in polna preobratov, saj sta obe ekipi igrali z veliko borbenostjo in željo po zmagi. Učenke so pokazale odlično igro, vendar so učitelji, z izkušnjami in taktičnim pristopom, na koncu slavili zmago z minimalno razliko. Tekma se je igrala na tri sete in prav vsak je bil poln napetosti. Tako učenci kot učitelji so ves čas navijali in spodbujali svoje ekipe, kar je ustvarilo izjemno vzdušje. Kljub tesnemu izidu so učitelji uspeli obdržati prednost in si zagotoviti zmago. A prav vsi, tako igralci, kot gledalci, so po tekmi priznavali, da je bil to predvsem trenutek športnega duha in prijateljskega tekmovanja. Dogodek je bil izvrsten dokaz, da je sodelovanje med učenci in učitelji lahko ne le poučno, ampak tudi zabavno in navdihujoče. Tekma bo zagotovo ostala v lepem spominu vsem, ki so bili del tega športnega spektakla.

Sladko druženje na toplem jesenskem soncu. V petek je pred šolo že opoldne zadišalo. Vonj sveže pečenih palačink je privabljal učence že od daleč, saj so učenke kar tri ure z zagnanostjo pekle sladke dobrote za ostale učence. Pred šolo je vladalo praznično vzdušje, polno smeha in navdušenja, ko so otroci nestrpno čakali na sladek priboljšek. Kljub temu, da je bilo palačink res ogromno, so zaradi velikega zanimanja sproti pošle. Otroci so uživali v toplih palačinkah, polnjenih z marmelado ali pa s slastnim čokoladnim nadevom. Maso in nadev je prispevala Sovita, za kar se jim parlamentarci srčno zahvaljujemo, saj je z njihovo pomočjo in seveda z energijo in trudom organizatorjev, dogodek res uspel, saj so učenci  skupaj ustvarjali nepozabna doživetja.

Športno dopoldne za zaključek Tedna otroka: “Najboljša droga je žoga”.  V soboto smo s športno prireditvijo uspešno zaključili Teden otroka. Šolske telovadnice so bile ves dopoldan polne energije, športnega duha in veselja, saj so se učenci od prvega do devetega razreda pomerili v različnih športnih igrah. Pri vseh ekipnih športih so učenci pokazali svojo vztrajnost, sodelovanje in športno strast. Na košarkarskem mini turnirju so tri ekipe odigrale napete tekme, kjer so pokazale izvrstno taktiko in borbenost. Izjemno gibčnost in spretnost  so učenci pokazali v priljubljeni igri »ŠKL med dvema ognjema«. Iznajdljivosti in hitrih potez pa ni manjkalo pri nogometnem turnirju. Z veliko športne vneme, so predvsem dekleta, igrala odbojko. Kljub napetosti in tekmovalnemu vzdušju, je bilo igranje prežeto s smehom, in prijateljskim duhom, saj je bil glavni cilj dogodka spodbuditi aktivno preživljanje prostega časa in spodbujati veselje do športa. Športna sobota je bila popoln zaključek nepozabnega Tedna otroka in ponovno se je pokazalo, kako pomembno je gibanje, sodelovanje in športni duh v šolski skupnosti. Učenci so domov odšli polni lepih spominov na prijetno športno druženje.

Meta Pazlar

Še veliko se je dogajalo, fotoutrinke  si lahko ogledate v galeriji spodaj.