26. september je z letom 2001 postal praznik evropskih jezikov. Evropa je prava jezikovna zakladnica, saj ima 24 uradnih jezikov EU, več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, ter jezike priseljencev iz drugih držav in celin.

Vsako leto na ta dan tudi na naši šoli pripravimo aktivnosti za učenke in učence in se posvetimo ustvarjanju na temo večjezičnosti tako na matični šoli kot na podružnicah. Kaj smo ustvarjali letos?  

Na razredni stopnji so se učili pozdravljati v različnih tujih jezikih, peli so pesmi, povezane z besediščem v tujih jezikih, učenci so v šolo prinesli knjižice, ki niso napisane v slovenščini, pogovarjali so se o tem, kako različne države poimenujejo živalske glasove, pogovarjali so se o evropskih državah in zastavah ter veliko risali. 

Na predmetni stopnji so se učenci preizkušali v kvizu, na spletu poiskali, katere znane osebnosti govorijo več tujih jezikov, iskali so najdaljše besede v evropskih jezikih, si ogledali drevo jezikov, poslušali različne jezike in ugibali, za katerega gre, prevajali vsakdanje fraze v različne tuje jezike in se preizkusili v »lomljenju jezika«. Veliko učenk in učencev pa se je lotilo risanja motiva za na majico Evropskega dneva jezikov, saj bo žirija EDL ponovno izbrala motiv, ki se bo tiskal naslednje leto. Mogoče pa kateremu od naših učencev uspe, da se bo prav njen/njegov dizajn/slika tiskala na uradni majici EDL za leto 2025! 

Na naši šoli spodbujamo učenje tujih jezikov, ne samo obvezno učenje angleščine, ampak tudi izbirno učenje nemščine in španščine. Učiteljice tujih jezikov na naši šoli čestitamo učencem ob dnevu jezikov in vam želimo še veliko uspehov, predvsem pa znanja! 

Učiteljice tujih jezikov OŠ Bled